Πανδοχείο στο Price Tower

Πανδοχείο στο Price Tower

Inn Price Tower

Προβολή διαφανειών

Στον κόσμο του «πριν» και «μετά» του εσωτερικού σχεδιασμού, ήταν ένα πολλά υποσχόμενο αλλά δύσκολο «πριν» που ο Φράνκ Λόιντ Ράιτ, ο δημιουργός του διάσημου 19-ιστορικού Πύργου Τιμών στο Μπαρτσβίλ της Οκλαχόμα, κληροδότησε τον αρχιτέκτονα Wendy Evans Joseph. Ήταν να εφεύρει το «μετά», μια μετατροπή του ορόσημου σε ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο οκτώ ορόφων, 21 δωματίων, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο ως Inn στο Price Tower. Χτίστηκε το 1956 ως έδρα της εταιρείας H. C. Price, ο πύργος έγινε ένα απειλούμενο αριστούργημα όταν έκλεισε η εταιρεία. Επειδή οι εσωτερικοί χώροι του δεν ήταν κατάλληλοι για πιο τυπικές χρήσεις γραφείων, το κτίριο παρέμεινε άγνωστο και αφέθηκε εγκαταλελειμμένο και άδειο για χρόνια, αλλά όχι ερειπωμένο. Ευτυχώς, μια ομάδα κορυφαίων πολιτών του Bartlesville συγκεντρώθηκε, απέκτησε το ορόσημο και κάλεσε την εταιρεία Wendy Evans Joseph να της δώσει νέα ζωή ως ξενοδοχείο.



Ο πύργος ανήκει τώρα στο μη κερδοσκοπικό Price Tower Arts Center, το οποίο καταλαμβάνει τους δύο πρώτους ορόφους, που ανακαινίστηκε από τον Joseph σε γκαλερί για αρχιτεκτονική και σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης συλλογής αντικειμένων Frank Lloyd Wright. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια έκθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του Ράιτ, να μείνουν σε ένα πολυτελές δωμάτιο ή σε σουίτα δύο επιπέδων και, ενώ θα δειπνήσουν, να απολαύσουν την εκτεταμένη θέα στο λιβάδι της Οκλαχόμα από το μπαρ / εστιατόριο του 15ου και του 16ου ορόφου, που ονομάζεται Copper, μετά από ένα από τα αγαπημένα δομικά υλικά του Ράιτ.

Λόγω του καινοτόμου δομικού συστήματος, τα σχέδια του πύργου του Wright ήταν υπερβολικά εκκεντρικά για να φιλοξενήσουν εύκολα τη δημιουργία τεσσάρων deluxe δωματίων σε καθένα από τους έξι ορόφους που αφιερώθηκαν σε καταλύματα. Όπως είναι γνωστό, ο πλοίαρχος συνέλαβε τον Πύργο Τιμών ως δέντρο. Ο κορμός αποτελείται από τέσσερις εσωτερικές κολόνες τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα που εκτείνονται σαν κλαδιά για να στηρίξουν τα πρόσοψη. Αυτό το πλαίσιο χωρίζει κάθε όροφο σε τεταρτημόρια διαφορετικού μεγέθους και σχήματος, με βάση ένα πλέγμα τριγώνων 30 και 60 μοιρών. Χωρίς να κάνει αλλαγές στη δομή του Wright, ο Joseph μετέτρεψε καθένα από αυτά τα τεταρτημόρια σε δωμάτιο επισκεπτών ή σουίτες δύο επιπέδων. Οι σουίτες και το μπαρ / εστιατόριο βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τεταρτημόριο επειδή ο Ράιτ είχε φτιάξει αυτούς τους χώρους σε δύο ορόφους. Δεν ήταν δυνατόν, ωστόσο, να συμπεριληφθεί ένα συμβατικό μπάνιο σε οποιοδήποτε από τα δωμάτια, λόγω του περιορισμένου μεγέθους και του περίπλοκου σχήματος κάθε τεταρτημορίου. Οι ελάχιστες εγκαταστάσεις τουαλέτας και ντους έπρεπε να τοποθετηθούν στις υπάρχουσες μικρές τριγωνικές γωνίες, ενώ οι προσεκτικά λεπτομερείς χώροι νεροχύτη, ντουλάπες και ντουλάπια είναι ορατά ως όμορφα έπιπλα στα δωμάτια, αντί να είναι κρυμμένα, όπως συνηθίζεται, σε έναν παρακείμενο χώρο.

Ο Ράιτ έδωσε μεγάλη σημασία στα έπιπλα, πιστεύοντας ότι είναι εγγενές στην αντίληψή του για την αρχιτεκτονική ως οργανικό και δεν σταμάτησε ποτέ να το σχεδιάζει. Τα περισσότερα από τα ολοκληρωμένα έργα του έχουν τουλάχιστον κάποια έπιπλα που δημιούργησε ο ίδιος ρητά για το έργο, και το 1955, στα 88, σχεδίασε την πρώτη του σειρά επίπλων για πώληση στο κοινό. Από τα κομμάτια που σχεδίασε ο Wright για τον Πύργο Τιμών, υπάρχουν μόνο εκείνα για την εταιρική σουίτα και το γραφείο του Price. Το κέντρο τεχνών διατηρεί αυτές τις δύο περιοχές ως χώρο μουσείων.

Ο αρχιτέκτονας Τζόζεφ, σχεδιάζοντας σχεδόν όλα τα έπιπλα του ξενοδοχείου, καθώς και τοιχογραφίες, ρίχνοντας μαξιλάρια και χαλιά, κατάλαβε ότι αυτή η προσπάθεια θα τιμούσε την παράδοση του Wright για τον πλήρη σχεδιασμό. Πολύ περίπλοκο για να κάνει το λάθος να προσπαθήσει να σχεδιάσει με τον τρόπο του Ράιτ, ωστόσο, έχει ξεχωρίσει τη δική της εγκατάσταση από τους φακέλους του χώρου της Ράιτ σχεδιάζοντας μεμονωμένα κομμάτια επίπλων και τη διάταξή τους σε μοτίβα που είναι αυστηρά ορθογώνια ή κυκλικά, σε αντίθεση με το Ράιτ τριγωνική ενότητα.

«Δεν ήθελα καμία σύγχυση μεταξύ αυτού που υπήρχε και τι νέο υπάρχει», εξηγεί ο Joseph. «Το δέντρο του Ράιτ, τα υλικά του, η κυκλοφορία, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν τα παράθυρα - όλα ήταν τόσο καθαρά και απόλυτα συνεπή που ήταν δυνατό για μένα να έχω μια συνεπή αντίδραση σε αυτό και να προσπαθήσω να διαφοροποιήσω τι κάναμε από αυτό που είχε κάνει. . Ποτέ δεν ήταν άλλη έκδοση του Ράιτ, ούτε του σχολείου του Ράιτ. Ο Τζόζεφ άφησε όλα όσα έμειναν στους χώρους του Ράιτ - τα φώτα οροφής, το πλέγμα 30 και 60 μοιρών που σημειώθηκε στα δάπεδα από σκυρόδεμα Cherokeered, τις γωνιακές γωνίες των ανελκυστήρων τριών ατόμων.